Силиконът не е на мода. Науката отрича използването му заедно с други трайни препарати за разкрасяване като например перманентни филъри. Причината е, че кожата старее и не може да се направи точна прогноза за визията на лицето след 5-10 години. Върху това се обединиха лекари-дерматолози от цял свят на световния конгрес по естетична медицина, който се проведе в Монако, съобщи д-р Милена Неделчева, специалист-дерматолог, участник в конгреса.

Форумът се проведе за 11-ти пореден път и събра над 30 000 дерматолози от цял свят. Лекциите бяха основно свързани с филъри, плазмолифтинг, ботокс, СО2 фракселна терапия, странични ефекти, свързани с тях. Сред новостите за българските специалисти са били представянето на нови методи за лифтинг на лице – с дермални конци, акупунктурен метод за въвеждане на плацентарни клетки в дълбочина на кожата, лечение на алопеция (косопад) със стволови клетки и др. Лифтингът на лице с дермални конци например е иновативен метод за заличаване следите на времето чрез опъване на кожата с биорезорбируеми конци, които се разграждат за около 8 месеца.

Интерес за българските участници са предизвикали и новите модификации на апарат за целулит и контур на тялото, новите продукти за мезотерапия и противостарееща грижа на кожата. Ценно за нас бе да научим и как се отстраняват редките странични ефекти при приложение на водещи естетични процедури като ботокс и филъри, сподели д-р Неделчева. Става въпрос за птоза на клепача при ботокс, изкривена усмивка поради дифузия на ботокс под яблъчната кост, грануломи и асептична некроза. Българските участници са имали възможност да видят демонстрации на живо на новите методи и са получили сертификати за мастер клас.

Естетичната дерматология върви напред и нагоре, коментира д-р Неделчева. Все повече ще се набляга на естетично изглеждащи корекции, които са максимално близки до естествените, казва тя.