Този октомври Д-р Милена Неделчева и Д-р Анриета Неделчева бяха част от тренинг конгреса Advanced Aesthetic body and face contouring 2018, който се проведе в сърцето на прекрасния Санкт Петербург.

Както винаги, Д-р Неделчеви успяха да съчетаят полезното с приятното. Освен че „свериха часовника си“ с водещи имена в руската дерматологична естетика, те имаха възможност и да разгледат основните забележителности на руското бижу- Санкт Петербург (лични снимки и видео можете да видите по-надолу)

Д-р М.Неделчева : „Всички знаем, че руската нация, по-специално женската част, са изключително притенциозни към външния си вид- жените държат на красотата си, а безспорно грижата за красотата включва освен козметична, но и лекарска намеса – както дерматологична, така и хирургична. Не случайно естетичната медицина и индустрия са толкова силно развити тук – конкуренцията е изключително голяма, търсенето високо, съответно това води и до създаване на нови техники, нови продукти, нови протоколи за работа. Веднага щом разбрах за организирането на такъв конгрес-практикум, пожелах да участвам. Голям хит е т.нар „РУСКА ТЕХНИКА“ в уголемяването на устни , позната като плоска техника, парижка техника и т.н. ЕСТЕСТВЕНО и тази техника има определени специфики, така че обучението за Д-р Анриета Неделчева  именно в „Руската естетична школа“ беше изключително полезно.Този конгрес-практикум е една невероятна възможност за натрупване на познания за един толкова млад лекар. Единици имат тази възможност. Дори за мен , въпреки че съм един от първите лекари в България,който да работи с филъри и  ботокс още далечната вече 2001 година и имам толкова години опит и практика, такъв тип конгреси са полезни и информативни.

Освен това си отделихме няколко допълнителни дни, през които имахме възможност да посетим почти всички забележителности на Санкт Петербург – един толкова величествен град: Ермитажа,Петерхоф,Царское село, Исакаевския събор, църкавата Спас на Крови,музеят на Фаберже … Истината е, че съчетаването конгрес + екскурзии е много изморително, но когато ти попадне такава възможност, е грехота да я изпуснеш.

Основните теми на конгреса бяха свързани с модерните техники за лифтиране на кожата, клинични случаи при комбинация между ултразвкуково подмладяване ULTHERAPY (работа над SMAS-слоя) + колагенсинтезиращи филъри, разграждане и ефект при различни видове лифтинг конци (поликапролактон и/или полидиоксанон), бъдещето на протеогликаните и т.нар филъри с памет в антиейдж грижата. Практическата част беше насочена към използването на различни видове филъри в моделирането на различни части на лицето (нос,брадичка,челюст и др) – специфика на антомичните области – честно казано това са неща, които практикувам от години, и не видях нещо, което да е непознато за мен или да не съм срещала в практиката си, но всяко ново наблюдение и откритие от практиката на колеги при работа с конкретни продукти са изключително полезни за обогатяване и на моята подготвка. Както знаете  медицина се учи до края на живота, затова постоянно трябва да се чете и да се следят новостите.

Бяха представени множеството клинични случаи от практиката на руските колеги-специалисти на индивидуални реакции от страна на организма към различни продукти (филъри, конци, ултразвук и т.н), заедно и генетичните предразположености на различните раси. Интересни бяха няколко нови техники и няколко нови протокола при усложнения, което обогати познанията ми. Всичко,сврързано с ЕСТЕТИКА, крие риск от усложнения, които в голяма част от случаите са резултат не от лекарска грешка, а от  индивидуална реакция на организма. 

Харесва ми как работят руснаците – мащабно и със замах,тоест когато ще се работи, ще се работи с необходимите количества и подходящото качество.Точно както обичам да работя и аз. Имаше и т.нар мениджърска част(рекламна), която обсъждаше колко е важен индивидуалният подход към всеки пациент – отново  начин,по който работя още от началото на кариерата си като лекар – всеки човек е специфичен, не само като анатомия, но и като физиология ,и много важно – психология, затова трябва да подхождаш специфично. Трябва да можеш да казваш „НЕ, стига толкова“ на пациенти, които се вманиачават по процедурите и минават извън естетичните норми. Една от практикум-лекциите разискваше въпроса относно пациенти със системни заболявания (лупус, диабет, ревматизъм и редица други) и онкоболни пациенти – разработват се нови продукти, подходящи за такива пациенти, защото за момента изборът е ограничен, а реално аз лично имам много такива пациенти – прекрасни хора,които заслужават грижата да се погрижат за себе си и своето самочувствие.

Относно моментите ми извън конгреса – нямаме думи,за да опишем колко невероятен град е Санкт Петербург. Това е истинско бижу, истинско богатство и безспорно бих се завърнала отново тук! Пожелавам на всеки да има възможността да посети този град, защото е преживяване за цял живот. Споделяме с вас наши лични снимки от Санкт Петербург – започваме работа, заредена от страхотните си преживявания, от новите си запознанства и обмен на опит с руски колеги на световно ниво.

 →ЛИЧНИ СНИМКИ и ВИДЕО: