Д-р Милена и Д-р Анриета Неделчеви  бяха част от международния конгрес 5 CONTINET CONGRESS BARCELONA ( 5ccongress), който се проведе от 29.08 до 01.09 и обедини водещи специалисти-лекари в естетичната медицина, дерматология и работа с лазери от цял свят. Интервю с Д-р Милена Неделчева и впечатленията й от този конгрес, както и повече лични преживявания от своеобразната екскурзия в Барселона, можете да прочетете в следващите редове:

 

→Д-р Неделчева, обиколили сте цял свят и е известно, че сте една от малкото в България, които посещават и далечни конгреси – като в Дубай, Азия, Америка, не само такива в Европа. С какво конгреса 5ccongress Barcelona е по-различен и какво е общото между тях?
   Конгресът в Барселона се явява като обединяващо звено между специалисти от 5-те континента, който се осъществява на територията на Европа, при това в един от най-интересните европейски градове. Общото безспорно е, че това е сбирка на хора с много практически опит, с много научни трудове, с много пациенти. Винаги е полезно „да си свериш часовника“. Тук е ВАЖНО да спомена, че това не беше само естетичен конгрес, а беше с изключително богати лекционни курсове на тема КЛИНИЧНА ДЕРМАТОЛОГИЯ и на най-новите лазерни комбинации за лечение.

→ Споменавате „Клинична дерматология“ – различава ли се дерматологията в България от дерматологията по света?
    Всъщност самата патология НЕ СЕ различава, но наличността на лекарствата се различава значително. Относно схеми на лечение – всеки специалист си има свой подход. Не представиха нищо ново или изключително иновативно, което да не знам и да не прилагам в практиката си при лечение на кожни заболявания. Все пак аз постоянно следя новостите чрез професионални медицински сайтове, работя с много пациенти и имам огромен опит. Както знаете, в медицината четенето и ученето са за цял живот. Има нови видове антибиотици, антигъбни препарати ( осн Америка), които са доста далеч от навлизане на българския пазар. Интересни бяха лекциите при лечение на кожни болести при 5 и 6 тип на кожата по Фицпатрик (чернокожа раса).
→А относно естетиката? Успяха ли да ви изненадат с нещо ново?
   Относно естетиката ми направи впечатление, че доста от лекторите, които слушахме, споменаха колко е важно естетикът не само да има медицинско образование, а и да им нужната подготовка и че с един курс, без наличие на постоянен ментор, който да обучава, е рисково и опасно да работиш върху лицето. Доста от случаите на усложнения бяха именно от ръцете на някакви козметички, на някакви съмнителни лица, както каза един от лекторите ( „unknown faces“). Реално усложнения могат да се получат и при най-голямо естетик, но важното е той да знае и да може да ги разпознава на време и да ги ЛЕКУВА. Защото усложненията СЕ ЛЕКУВАТ, затова е нужен лекар. Имаше някои новости в протоколите за лечение, което ми беше доста полезно. Но определено се наблегна на сложната лицева анатомия. Бяха показани множество видеа на т.нар кедаври, което за по-млади и неопитни специалисти е адски полезно и образователно. За мен е 100% затвърждание на вече натрупано знание и опит.

→ Преди няколко месеца бяхте на мастър обучение за конци в Грузия. Конците като метод присъстваха ли и на този конгрес?
Абсолютно ДА. Както многократно съм казвала, това е бъдещето и то е тук и сега. А на конгреса беше споменато и че са дошли като методика, която ще остане много дълго, именно заради невероятните резултати, които могат да се постигнат с тях. Бяха класифицирани като една от най-безопасните за пациента процедури, но от изключително сложност за оператора им. Където отново се намесват знанията по анатомия. Говоря за сложните конци като зъбчати, конусни, double Lift, а не просто обикновени линейни…

100% хистологично доказателство за  ефекта в колагеногензата при поставяне на конци

100% доказателство за ефекта на конците в колагеногенезата

 

→Знаем, че обичате да съчетавате полезното с приятното и заедно с работата да си организирате и екскурзия. Предполагаме, че и този път не се сте изневерили на стила си?
Правилно предполагате. Успях да съчетая конгреса с няколко дневна почивка-екскурзия. Да бъдем честни, Барселона не е град, към който да останеш безразличен. Въпреки че това е третото ми посещание, винаги има неща, които си изпуснал. Както знаете аз нямам личен профил в социалните мрежи, всичко се ръководи от мениджър-екип, ще ви споделя част от личните си снимки тук. Успяхме да отидем до къщата-музей на Салвадор Дали във Фигерес, возихме се със скоростен влак, посетихмв един от невероятните плажове на Коста Брава, посетихне творението на Гауди – Саграда Фамилия, возихме сме на катамаран покрай брега на Барселона, дори успяхме да посетим Аквариума и зоопарка. Черешката на тортата беше прекрасната официална музикална вечер в Palau de la Música Catalana.

1. Саграда Фамилия на Гауди

2. Official night concert at  Palau de la Música Catalana.

3.Къщата-музей на Салвадор Дали във Фигерес  и малка част от уникалните му бижута

4. Разходка с катамаран край бреговете на Барселона

5. Аквариума в Барселона,зоопарка, разходки  след конгреса