Кой не е чувал вече за ботокс?
Това е едно от най-разпространените подмладяващи средства, подходящо не само за жени, но и за мъже.
Процедурата трябва да се прави от лекар

Всички сме запознати, че повдигаме веждите си или се смръщваме благодарение на съкращаването и отпускането на определена група мускули. За козметични цели определено количество ботокс(ботулинов токсин) се инжектира в съответната мускулна група. Ботоксът е невротоксин, който блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава
Некачественото направения ботокс ( от човек без опит, който не може да прецени необходимото количество, няма опит и му липсва техника на поставяне) не само че може да ви направи с „каменни физиономии“ и да изглеждате нелепо, но може и да навреди сериозно на здравето ви. Най-сериозното усложнение е птоза на горен клепач (падане на клепач).

Повечето хора се страхуват именно от този „каменен ефект“, който виждаме не само в ежедневието си, но сред известните личности. Това е НЕПРАВИЛНО поставен ботокс или поне неестетически правилен резултат за нашата представа за красота. Правилно или естетично  поставеният ботокс ще запази вашата възможност да показвате емоции,но ще релаксира горната част, резултат на което
бръчките (АКО НЕ СА МНОГО ДЪЛБОКИ) ,ще изчезнат като с вълшебна пръчица. Естествено няма да споменаваме колко е важно качеството на ботокса, с който се работи.

Затова винаги избирайте човек, с доказано име, който работи с качествени продукти, който има опит и знае как да реагира във всяка ситуация.

Не се притеснявайте – в опитните ръце на нашите Д-р Неделчеви процедурата е бърза и сравнително неболезнена.

За ботокса НЯМА ВЪЗРАСТ, има само ИНДИКАЦИЯ! Хората, които правят много мимики и в спокойно състояние имат „бръчки“ по челото, вече имат индикация за намеса с ботокс.
✔️ След процедурата не трябва да се навеждате и лягате 5 часа!
В следващите дни НИКАКВИ МАСАЖИ и НИКАКВО ТЪРКАНЕ в зоната на челото, поради риск от дифундиране ,т.е миграция на ботулиновия токсин на места, които не трябва ,което да доведе до усложенение.
✔️Ботоксът „започва да хваща“ от 3ти до 14 ден. Да, правилно прочетохте. ЕФЕКТЪТ НЕ Е МИГНОВЕН. Корекция е правилно да се прави на 14/20 дни, а не по-рано, тъй като така има риск от неточно прецизиране и усложнение!
„Хващането“ на ботулиновия токсин е физиологичен процес! Изключително много се влияе от състоянието и физиологията на организма.
 Ботоксът НЕ ОБИЧА топлина, т.е подобно на хиалуроновите филъри ще се резорбира по-бързо, ако посещавате сауни, парни бани и подобни
✔️ Трайност : от 3 до 10 месеца ( да, имаме наши пациенти, при които нашата схема на Ботокс държи и по 10 месеца, обикновено го наблюдаваме при нали дългогодишни пациенти, т.е резултат от наслагване)
Механизъм на ДЕЙСТВИЕ

Когато мозъкът ни иска да задвижи определени части на тялото, той изпраща сигнал под формата на електрически импулс по периферните нерви. Нервът, от своя страна, предава импулса на мускулните влакна и се осъществява съответната активност. Този процес е възможен благодарение на структура, наречена нервно-мускулен синапс. Всъщност нервите и мускулите не контактуват директно, а чрез вещество, наречено ацетилхолин. В нормални условия, в „нервната” част на синапса са „складирани” множество мехурчета, съдържащи ацетилхолин. Под влияние на електрическия импулс, идващ от мозъка, тези мехурчета се придвижват до невронната синаптична мембрана, свързват се с нея и се „изливат” в синаптичното пространство. Освободеният ацетилхолин се свързва с мускулните влакна и ги принуждава да се съкратят. Процесът на придвижване на мехурчетата, съдържащи ацетилхолин до невронната синаптична мембрана, е възможен благодарение на помощта на белтъчен комплекс, наречен SNARE.
Всъщност ботулиновият токсин (ботокс) блокира този белтък за определен период от време, правейки невъзможно предаването на нервния импулс до определени мускулни влакна, като по този начин възпрепятства напълно и/или частично активността на съответния мускул.
Пак припомяне,че процедурата е бърза в ръцете на опитен специалист-дерматолог. Пациентът има няколко задължителни условия :
– никакво навеждане и лягане 5 часа след направата на Ботокса
– никакво силово ТЪРКАНЕ в областта, където е поставен
– при прием на психиатрични медикаменти задължително да информира лекаря си

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?..

Ботулиновият токсин, известен с наименованието „ботокс“, е открит през 1822 год, а едва през 1968 год. започва неговата употреба за медицински цели. От 1978 год. се прилага в офталмологията, когато очни хирурзи случайно откриват, че с помощта на ботокс успешно се лекуват някои случаи на страбизъм (кривогледство) при децата и блефароспазъм (неконтрулируемо мигане). По-късно намира приложение и в неврологията за лечение на лицев хемиспазъм, шийна дистония (болезнено неврологично заболяване съпроводено със спазъм на мускулите в областта на раменете и шията). През 1992 год. се поставя началото на т. нар. ботокс терапия. Успешно се третират мимическите бръчки на лицето, както и бръчките „пачи крак“, а дори намира приложение за лечение на хиперхидроза – състояние на обилно изпотяване. Ботулиновият токсин представлява мощен невротоксин. Неговото действие се изразява в блокиране на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно (блокира прехода на ацетилхолин от нерва към мускула). По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т. е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която е разположена отгоре. Този период на релаксация трае от 3 до 14 дни след инжекцията, а ефектът на „изгладените“ бръчки – около 6 месеца. През това време ботоксът се разгражда от ензими в организма и нервните окончания възвръщат предишната си функция. В дългосрочен аспект процедурите с ботокс намаляват появата на нови бръчки. Съществуват данни, че ботулиновият токсин успешно повлиява мигренозните пристъпи, като води до пълното им изчезване, но все още няма достатъчно доказателства.