Кокошият трън – почти всеки човек е чувал за него, а повече от 10% от населението се е сбъсквало с този проблем.

Това е кожно образувание, причинено от вирус. Вирусът, който е виновен се нарича човешки папиломен вирус (HPV).
Човешкия папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа на HPV, всеки от които се характеризира със специфичност във въздействието си върху тъканите.

Всъщност кокошият трън представлява плантарна брадавица, като най-характерната му изява е БОЛКАТА.
Повече наши пациенти достигат до нас едва след като болката не им позволява да ходят нормално.
Колкото по-рано отидете на дерматолог, за да премахне тези кожни образувания, толкова по-бързо ще се освободите от тях. Освен това големият размер предполага повече болка по време на отсраняването им и доста по-дълъг възстановителен период.

Същестуват няколко метода за унищожаване на образуванията, като в повечето случаи комбинация между КРИОТЕРАПИЯ  (обработка с азот) и хирургичен метод на ексцизия.

Как протича процедурата на криотерапия- контактът между памукът, напоен с течен азот и брадавицата трае обикновено от 30 до 60 секунди. Кокошият трън веднага побелява и започва да се усеща мравучкане. След 1 до 3 дни от изгарянето се образува мехур, изпълнен с бистра течност (в която може да има примесена и кръв), на върха на който се намира изтеглената от течността брадавица. Следва хирургично отстраняване.
Идеята на цялата процедура е тъканта, която е заразена с вируса, както и самия вирус , да бъда УНИЩОЖЕНИ и премахнати.